Tips & Tricks voor de klusjesman

Het schilderen van muren, deuren of het zetten van tegels, elk beetje klusser komt hier regelmatig mee in aanmerking. En dan is er niks irritanter dan dat je na uren schilderen erachter komt dat het geen rechte lijnen zijn en je het weer opnieuw mag doen of dat je ziet dat de tegels die je net gelegd hebt scheef liggen. Allereerst is het schilderen van rechte lijnen vooral lastig wanneer er een structuur in de muur zit. Wat veel mensen ook als lastig ervaren is om een contrasterende kleur af te werken op de muur. Wat problemen veroorzaakt bij het leggen van tegels is het hechten van de nieuwe lijm laag op het bestaande tegelwerk. In deze blog zal ik u een aantal tips en te nemen stappen geven waardoor onder andere deze obstructies geen problemen meer hoeven te vormen.

Schilders tape voor de afwerking

Dit is misschien wel de eenvoudigste tip maar meteen ook een van de belangrijkste. Gebruik tape, niet de tape waar nu iedereen direct aan denkt, namelijk de grote grijze rol. Nee gebruik speciale schilders tape of FROG-tape zoals een Fineline-tape, de tape zal zorgen voor mooie en scherpe verfranden. Wat veel mensen vergeten maar wel slim is om te doen is om dezelfde schilderkleur eerst aan te brengen op de scheidingslijn dit zal ervoor zorgen dat eventuele oneffenheden in de muur te voorkomen zijn.

Kitten & schilderen

Kitten is een must, als je het kitten overslaat dan bestaat er de kans dat het verf eronder loopt door de structuur die zich op de muur bevindt wat zal leidden tot een bubbelig randje op de plekken waar er getapet is, wat er natuurlijk niet mooi en afgewerkt uitziet. Kit u wel dan zal er een mooie strakke lijn ontstaan. Echter zit er wel een addertje onder het gras, namelijk na het kitten van de muur moet u niet te lang wachten met het schilderen en meteen de kit rand wegtrekken want als de kit rand en de verf eenmaal droog zijn dan trekt u bij het weghalen van de kit rand hele vellen mee, doe dit na het verven van de randen. Heeft u deze stappen uitgevoerd zoals hier uitgelegd staat en is de kit en tape weggehaald? dan kunt u uzelf klaarmaken om het schilderen af te maken!

Alles begint bij een legplan

Allereerst is het belangrijk om te beginnen met het maken van een legplan. Start met het meten van het vloeroppervlak en het berekenen van het aantal benodigde vloertegels, houdt hierbij rekening met de breedte van de voegen. Bepaal hoe u de tegels wilt leggen en maak een schets (op schaal). Vaak zal het voorkomen dat u moet werken met passtukken hierbij is het belangrijk dat de passtukken aan beide zijden van de vloer even lang zijn. Werkt u met een oppervlakte die groter is dan 6 x 6 m? Houdt hierbij rekening met het feit dat de tegelvloer voorzien moet worden van uitzettingsvoegen wat eventuele scheuren zal voorkomen. Verder is het natuurlijk belangrijk dat u voldoende tegels besteld waarin u ook rekening houdt met snij-en breukverlies.

Spandraden als laatste voorwerk

Wanneer u de vorige stappen ondernomen heeft en de tegels zijn gearriveerd zorg er dan voor dat de onderliggende dekvloer schoon, vrij en voldoende droog is. Wanneer u niet zeker bent of de vloer droog genoeg is, kunt u een vochtmeting laten uitvoeren. Controleer of vanuit de hoeken naar het midden de vloer echt vlak is en er geen hoogteverschillen aanwezig zijn aan de deuren of in de hoeken. Als u toch oneffenheden waarneemt in de vloer dan kunt u dit het best bijwerken door middel van het gebruik maken van een levelling systeem. Inmiddels zijn we aangekomen bij de laatste stap voordat we beginnen met tegelen, het bevestigen van spandraden. Gebruik stalen spijkers die u in de vloer slaat waaraan u vervolgens twee draden bevestigd. Zorg dat het kruispunt van deze draden haaks zijn en zich recht tegenover de deur bevinden. Zorg ervoor dat de afstand van de draden tot de muur even groot zijn als de breedte van het passtuk.

Tegelen

Eindelijk zijn we op het punt gekomen waarop we kunnen beginnen met het tegelen. Allereerst begint u met het aanmaken van de benodigde tegellijm volgens de gebruiksaanwijzing. Dit zal leidden tot een flexibele substantie met een hoog kunststofaandeel wat toegepast kan worden op meerdere ondergronden. Vervolgens smeert u de lijm op de vloer, wanneer dit is gebeurd pakt u er een lijmkam bij om de lijm mee te verdelen en overtollige lijm te verwijderen. Vervolgens plaatst u de tegels met een licht schuivende en drukkende beweging in de lijm zodat de lijmrillen achter de tegel zich verdichten. Wanneer u de passtukken gaat plaatsen brengt u de lijm niet op de vloer aan maar op het passtuk zelf. Tot slot verwijdert u het overtollige lijm uit de voegen en maakt u de tegels schoon met een doek.

Terug naar overzicht
1
whatsapp-profilepicture
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me vooral een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter
toegevoegd aan je winkelwagen! Direct naar betalen
Kunnen we je helpen?

Wij helpen je graag met je bestelling.
Je kunt ons bereiken op +31 6 19 90 12 29 of via info@lijmkam.nl

Wachtwoord vergeten?

Nog geen account?

Registreren