Welke lijmkam gebruiken

Welke lijmkam gebruiken voor jouw klus?

Welke maat lijmkam heb ik precies nodig?

Welke lijmkam gebruiken en wanneer: dat kan lastig zijn! Een goede lijmspaan (of lijmkam) is essentieel wanneer je gaat tegelen. Het is belangrijk dat je er een met de juiste afmeting en vertanding gebruikt. Er bestaan meerdere soorten lijmkammen die nuttig zijn bij verschillende soorten klussen, zo is er bijvoorbeeld de soft grip lijmkam en de tegelzetter lijmspaan. In deze blog vertellen we je welke maat en soort lijmkam je het beste kunt gebruiken. 

Lijmkam 4 mm – Een lijmkam voor precisie

Bij tegels met een klein formaat komt veel precisie kijken. Denk bijvoorbeeld aan tegels van 2 x 2 cm tot 5 x 5 cm, zoals mozaïeken. Hiervoor is een 4 mm lijmkam het meest geschikt om te gebruiken. Met de kleine vertanding van deze lijmkam worden kleine formaat tegels goed in de lijm gedrukt. Voor het beste comfort in de hand is het aan te raden een lijmkam met een soft grip handvat uit te kiezen.

Lijmkam 6 mm – Een lijmkam voor de grovere achterkant

Een 6 mm lijmkam gebruik je bij tegels met het formaat 10 x 10 cm tot 20 x 25 cm. Hierbij zet je de vertanding op de ondergrond, omdat de meeste van deze tegels een wat grovere achterkant hebben. Met een  6 mm lijmkam krijg je hierdoor een goede en mooie hechting tussen de lijm en tegels.

Welke lijmkam gebruiken voor wandtegels? – Lijmkam 8 mm tot 10 mm

Een lijmkam die varieert in grootte van 8 mm tot 10 mm is perfect voor gebruik met tegels tot 30 x 60 cm. Bij tegels van deze grote, plaats je op de ondergrond een mooie lijmril. Een lijmril ontstaat doordat je met de lijmkam op de ondergrond drukt. Bij bijvoorbeeld wandtegels is dit dé manier van aanpak om zo de wandtegels goed in de lijm te drukken. Een 8 tot 10 mm lijmkam is de juiste lijmkam voor dit soort tegels omdat ze goed op de wand blijven hangen door de zuiging van de tegel en de ondergrond. Wanneer je een lijmkam gebruikt met een grotere vertanding, zullen de tegels blijven zakken. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Welke maat lijmkam gebruiken om uit te vlakken? – Lijmkam 12 tot 15 mm 

Voor het uitvlakken van ondergronden die niet vlak genoeg zijn om vloertegels op te leggen, wordt een 12 tot 15 mm lijmkam gebruikt. Tevens worden deze lijmkammen gebruikt voor groot formaat tegels, van 60 x 60 cm tot en met 120 x 120 cm. Door de grote vertanding zijn deze lijmkammen ideaal om tegels van groot formaat te leggen. Er wordt een grote lijmril opgezet, waardoor het mogelijk is de tegel goed in de lijm te drukken. De meeste tegels met een groot formaat staan een beetje bol, waardoor je de tegel goed moet raken met de grote vertanding van de lijmkam als je de tegel in de lijm drukt. Als je dit doet met een kleinere vertanding, bestaat de kans dat er tegels los komen te liggen of dat er holle plekken onder tegels ontstaan. Mocht de ondergrond niet helemaal vlak zijn, dan heb je met een 12 tot 15 mm lijmkam altijd nog ruimte om een aantal millimeter weg te werken.

De Flow lijmkam – Voor vol bed verlijming 

De Flow lijmkam is speciaal ontwikkeld om voor een vol bed verlijming te zorgen. Door de vorm van de lijmkam zet je een ander soort lijmril op de ondergrond. Hierdoor zal de lijm goed uitvloeien onder de tegel bij het indrukken van de tegel. Na deze stap zit de tegel volledig onder de lijm, waardoor er geen holle ruimtes onder de tegels ontstaan. Deze lijmkam is ontwikkeld voor het leggen van zeer dunne tegels, tegels van 2 mm tot 7 mm dikte. Meestal wordt deze lijmkam gebruikt bij formaten van 100 x 100 cm tot 200 x 100 cm. Een mooie bijkomstigheid: bij gebruik van de Flow lijmkam is het lijmverbruik minder dan bij normale lijmkammen!

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog meer zicht op welke lijmkam het beste is te gebruiken voor jouw klus. Twijfel je nog, of heb je vragen? Aarzel niet en neem contact met ons op! 

Terug naar overzicht
1
whatsapp-profilepicture
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me vooral een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter
toegevoegd aan je winkelwagen! Direct naar betalen
Kunnen we je helpen?

Wij helpen je graag met je bestelling.
Je kunt ons bereiken op +31 6 19 90 12 29 of via [email protected]

Wachtwoord vergeten?

Nog geen account?

Registreren